Odborári chcú otvoriť otázku zákona o odmeňovaní zamestnancov

24.05.2012 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) - Zdravotnícki odborári chcú na najbližšom rokovaní odvetvovej tripartity otvoriť otázku prípravy zákona, ktorý by riešil odmeňovanie všetkých zamestnancov v zdravotníctve. O tomto zámere dnes Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) informoval aj ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, ktorá sa zúčastnila na rokovaní jeho výkonného výboru.

Odbory šéfku rezortu podľa predsedu SOZZaSS Antona Szalay uistili, že podporujú spravodlivejšie odmeňovanie nemocníc v podobe zavedenia DRG systému. Avizovali jej tiež, že sa im nepáči, aby komory zdravotníkov začali formovať svoje vlastné odbory, ako to vraj plánuje Slovenská komora zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Odbory okrem toho ministerku informovali aj o kolektívnom spore so štátnymi nemocnicami, ktoré sa zvyšovaniu miezd bránia na súde.

Ako priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, diskutované tiež boli otázky finančného krytia platov zdravotníkov a problémy so započítavaním praxe sestier. "Odborári vyjadrili vôľu stretávať sa a pravidelne rokovať o jednotlivých zmenách alebo aj problémoch, čo aj prisľúbila pani ministerka, keďže od začiatku hovorí o potrebe otvoreného dialógu a korektnej spolupráce," povedala.
 

Vyberte región